Próżniowe komory chłodnicze

Komory chłodnicze

related

Komory chłodnicze - zastosowanie

Próżniowe komory chłodnicze  - schładzane tam są warzywa oraz owoce od temperatury otoczenia, gdy zbierane są z pola, do temperatury 2-4 C.

Metoda nadaje się do schładzania warzyw liściastych, gdzie stosunek powierzchni do masy jest jak największy np. sałaty, szpinaku, selera naciowego, pietruszki naciowej oraz do schładzania innych produktów wrażliwych, takich jak kwiaty cięte lub grzyby.

Zapytaj o cenę >>

 


Produkt zostają umieszczone w próżniowej komorze chłodniczej, gdzie obniża się ciśnienie w otoczeniu produktu i w tak zmienionych warunkach następuje odparowanie pary wodnej z produktu i jego powierzchniowe obniżenie temperatury. Tak przechowywany produkt nie traci swojej jakości i nie jest narażony na psucie czy gnicie.

Następnie para wodna jest usuwana w postaci ciekłej po kondensacji na skraplaczu lub w postaci gazowej przez pompy próżniowe.

Schładzanie próżniowe pozwala na oszczędność energii w procesie schładzania, kilkukrotne skrócenie czasu schładzania a jednocześnie wydłuża czas przydatności do spożycia produktów roślinnych w porównaniu do okresu przy standardowym sposobie schładzania. Jednocześnie pozwala oszczędzić koszty związane z wyrzuceniem niezdatnych do spożycia produktów.

Każda komora wykonana jest z wysokiej klasy materiałów, które cechuje trwałość, odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz szkodliwe czynniki chemiczne. Dzięki temu może być użytkowana przez wiele lat, zapewniając żywności oraz roślinom najwyższą jakość oraz świeżość.

komory chłodnicze

Komory chłodnicze - charakterystyka:

  • możliwość wyboru objętości
  • drzwi zamykane na klucz
  • możliwość wielokrotnego montażu i demontażu
  • duży zakres temperatur

Zastosowanie

Nasze komory doskonale sprawdzają się w pomieszczeniach wymagających zachowania bardzo niskich temperatur – chłodni oraz mroźni. Mogą być także stosowane w obiektach gastronomicznych, sklepach a także hotelach czy szpitalach, a więc wszędzie tam, gdzie sprzedaje się produkty żywnościowe i przygotowuje się z nich posiłki.

Zalety:

• oszczędność energii
• szybkość montażu i demontażu
• duży zakres wymiarów
• dłuższy czas przydatności do spożycia produktów niż w przypadku standardowego chłodzenia
• krótszy czas schładzania

Do pobrania Kalkulatory

Napisz do nas

*Wypełniając formularz zgadzam się na przetwarzanie podanych danych osobowych przez BP Techem S.A. z siedzibą przy ul. Ludwinowskiej 17, 02-856 Warszawa oraz przyjmuję do wiadomości, że BP Techem S.A. jest Administratorem podanych bądź uzyskanych danych osobowych. Dane zebrane przez BP Techem S.A., będą przetwarzane w celu kontaktu, informowania o nowych produktach i promocjach oraz archiwalno – statystycznym. Mam prawo wglądu do treści swoich danych osobowych i ich poprawiania, zgodnie z obowiązującymi przepisami. Podanie danych jest dobrowolne.