Próżniowe komory chłodnicze

Próżniowe komory chłodnicze

Próżniowe komory chłodnicze to urządzenia, w których warzywa oraz owoce zbierane z pola schładzane są od temperatury otoczenia do temperatury 2-4oC. Metoda nadaje się do schładzania warzyw liściastych, gdzie stosunek powierzchni do masy jest jak największy, np. sałaty, szpinaku, selera naciowego, pietruszki naciowej oraz do schładzania innych produktów wrażliwych, takich jak kwiaty cięte lub grzyby. Produkty zostają umieszczone w próżniowej komorze chłodniczej, gdzie obniża się ciśnienie w otoczeniu produktu i w tak zmienionych warunkach następuje odparowanie pary wodnej i jego powierzchniowe obniżenie temperatury. Tak przechowywany produkt nie traci swojej jakości i nie jest narażony na psucie czy gnicie. Następnie para wodna jest usuwana w postaci ciekłej po kondensacji na skraplaczu lub w postaci gazowej przez pompy próżniowe.

Schładzanie próżniowe pozwala na oszczędność energii w procesie schładzania, kilkukrotne skrócenie czasu schładzania a jednocześnie wydłuża czas przydatności do spożycia produktów roślinnych w porównaniu do okresu przy standardowym sposobie schładzania. Jednocześnie pozwala oszczędzić koszty związane z wyrzuceniem niezdatnych do spożycia produktów.

Każda komora wykonana jest z wysokiej klasy materiałów, które cechuje trwałość, odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz szkodliwe czynniki chemiczne. Dzięki temu może być użytkowana przez wiele lat, zapewniając żywności oraz roślinom najwyższą jakość oraz świeżość.

Komory chłodnicze - charakterystyka

Chłodzenie próżniowe to wyjątkowy sposób schładzania. Przy podciśnieniu do chłodzenia wykorzystywana jest "energia parowania", zamiast (wymuszonego) zimnego powietrza. W ten sposób wilgoć zawarta w produkcie zostaje odparowana poprzez zmniejszenie ciśnienia w pomieszczeniu próżniowym. 

Schładzaniu za pomocą komory próżniowej mogą być poddawane wszystkie produkty, niezależnie od tego czy są przechowywane luzem, czy w opakowaniu (materiał opakowaniowy musi być perforowany). Sposób ten jest całkowicie jednorodny i ultraszybki. Poza tym komora chłodnicza wyróżnia się jeszcze:

  • możliwością wyboru objętości,
  • drzwiami zamykanymi na klucz,
  • możliwością wielokrotnego montażu i demontażu,
  • dużym zakresem temperatur.

Zastosowanie i zalety próżniowych komór chłodniczych

Nasze komory doskonale sprawdzają się w pomieszczeniach wymagających zachowania bardzo niskich temperatur – chłodniach oraz mroźniach. Mogą być także stosowane w obiektach gastronomicznych, sklepach, a także hotelach czy szpitalach, a więc wszędzie tam, gdzie sprzedaje się produkty żywnościowe i przygotowuje się z nich posiłki. Do głównych zalet komór próżniowych możemy zaliczyć:

  • oszczędność energii,
  • szybkość montażu i demontażu,
  • duży zakres wymiarów,
  • dłuższy czas przydatności do spożycia produktów niż w przypadku standardowego chłodzenia,
  • krótszy czas schładzania

Jak zbudowana jest komora próżniowa?

Modułowa i prosta, a jednocześnie wydajna konstrukcja jest niezwykle opłacalna zarówno w perspektywie krótko-, jak i długoterminowej, minimalizując koszty konserwacji i maksymalizując czas pracy bez przestojów.

Komora /chłodziarka próżniowa składa się z następujących elementów konstrukcyjnych i wyposażenia:

  • Komora procesowa

Jednostka, do której wprowadzane są schładzane produkty, zbudowana jest ze specjalnej blachy stalowej o wysokiej odporności na korozję, odpowiednio wzmocnionej w celu zabezpieczenia przez podciśnieniem. Wewnętrzna część komory została dodatkowo zabezpieczona żywicą epoksydową klasy spożywczej. Znajduje się w niej wężownica - odpowiedzialna za pochłanianie całej ilości pary pochodzącej z schładzanych produktów i jej kondensację.

  •  Grupa generatorów podciśnienia

Urządzenia najlepszych marek pomp próżniowych zamontowane na wspólnej ramie z zaworami sterującymi i kolektorem.

  •  Grupa chłodnicza

Sprężarki chłodnicze, separatory i skraplacze wyparne zainstalowane na jednej ramie.

  •  Sprzęt elektryczny

Cały układ komory wyposażony jest w elementy regulacji temperatury i poziomu podciśnienia regulowane przez sterownik (wyposażony programy procesów schładzania) i system sygnalizacji alarmów. Można do niego podłączyć system zbierania danych z układu.